CONFERINȚA DESPRE SAGA ȘI ALTE POVEȘTI ISLANDEZE, 21 martie 2025

STORYTELLING IN MUSEUMS

CONFERINȚA DESPRE SAGA ȘI ALTE POVEȘTI ISLANDEZE

Cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la conferința „Despre saga și alte povești islandeze”, ce va avea loc vineri, 21 martie 2025, ora 9.00, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, sala cinema 3D.

Această întâlnire publică, organizată cu scopul de a susține creația lirică și literatura universală, propune diseminarea experienței expediționare din Islanda, care s-a derulat în intervalul 9-16 martie 2025, oferind o imagine de ansamblu asupra vizitei de studiu la care au participat mai mulți specialiști din muzeele din România, printre care și doamna Valentina Mureșan, bibliotecar al muzeului bârlădean.

Saga islandeză este o fereastră către trecutul nordic. Reprezintă una dintre cele mai prețioase moșteniri literare ale culturii nordice, care tratează aspecte importante cu privire la viața, valorile și conflictele din Islanda medievală. Aceste povești născute, în principal, în secolul al XIII-lea, dar bazate pe tradiții orale mult mai vechi, îmbină elemente istorice, mitologice și ficționale, creând un tablou viu al lumii vikingilor. Peisajul islandez joacă un rol crucial în aceste povestiri, devenind aproape un personaj în sine. Ghețarii eterni, cascadele spectaculoase, fiordurile impunătoare, vulcanii și câmpiile vaste de lavă, gheizerele și izvoarele termale, plajele cu nisip negru, reflectă frumusețea și, totodată, asprimea vieții de pe insulă, servind ca surse de inspirație atât pentru localnici, cât și pentru alți exploratori, fie scriitori, poeți, artiști sau mediatori culturali.

Muzeele din Islanda au un rol important în păstrarea și promovarea literaturii islandeze, oferind vizitatorilor o experiență profundă și imersivă în lumea narațiunilor și a tradițiilor literare ale insulei. Aceste instituții nu doar conservă manuscrisele vechi, ci și aduc la viață poveștile din trecut, conectând vizitatorii cu bogata moștenire culturală a Islandei. De exemplu, la Institutul de Cercetare „Árni Magnússon” din Reykjavík vizitatorii pot explora documente rare, manuscrise valoroase care conțin sagas, poezii skaldice și alte opere din literatura medievală nordică, pentru a înțelege contextul istoric și cultural al creațiilor literare islandeze și pentru a experimenta literatura într-un mod inovator.

Ideea de a povesti în muzeu înseamnă să aducem la viață obiectele expuse, să le dăm voce și să conectăm trecutul cu prezentul prin intermediul narațiunii. Așa cum fiecare obiect are o poveste, și fiecare vizitator devine parte a acesteia, contribuind la continuitatea unui fir narativ care transcende timpul. Prin povești, muzeele devin locuri de dialog, unde trecutul și prezentul se întâlnesc pentru a construi o înțelegere mai profundă a umanității.

Prezintă: Valentina Mureșan, bibliotecar al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, participant beneficiar al vizitei de studiu din cadrul inițiativei bilaterale „Storytelling in Museums”.

Accesul publicului este gratuit.

Vă așteptăm cu drag!

STORYTELLING IN MUSEUMS este o inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.