Științele Universului și ale Vieții
Secția Științele Universului și ale Vieții este formată din Planetariu, Observator Astronomic, Astroclubul „Perseus” Bârlad şi Ştiinţele Naturii.
Planetariul este situat la Pavilionul „Marcel Guguianu”, str. Marcel Guguianu nr. 4. A fost construit la finalul anului 2009 si deschis pentru public la începutul anului 2010. Este singurul planetariu digital din judeţul Vaslui şi printre puţinele planetarii performante din ţară. Este dotat cu echipamente de ultimă generaţie pentru simularea bolţii cereşti, dar şi pentru proiecţii de filme documentare de astronomie ce se adresează unei largi categorii de public.
În prezent, la planetariu sunt realizate lecturi de boltă cerească cu ajutorul unui simulator astronomic, dar şi spectacole de planetariu, cum ar fi: Tărâmul Luminii, Două bucăţi mici de sticlă, Sistemul Solar, Cursa spre Pământ, Galaktos. Spectacolele ştiinţifice, puţin mai complexe, cum sunt: ALMA şi Atingând marginea universului, ce se adresează studenţilor şi persoanelor ce doresc să aprofundeze informaţii ştiinţifice despre Univers.
Observatorul Astronomic este amplasat în unul din sediile instituţiei, pe strada Republicii nr. 235 (fosta Bancă Agricolă). A fost iniţial deschis în anul 2006 ca punct de observaţii astronomice, după ce conducerea muzeului a achiziţionat din resurse proprii un telescop Meade LX 200 cu diametrul oglinzii principale de 250 mm.
În prezent la Observatorul Astronomic se desfăşoară o mulţime de activităţi cu publicul şi de popularizare a astronomiei. Se numără printre cele mai dotate observatoare astronomice din ţara noastră, având atât telescoape pentru observaţii cu publicul, cât şi un telescop specializat în astrofotografie şi cercetare ştiinţifică. În anul 2020 s-a achizionat un telescop solar LUNT, special conceput pentru observaţii solare, fiind unul dintre cele mai performate telescoape solare din România.
De asemenea în anul 2023 a fost achiziţionat un nou telescop cu diametrul oglinzii principale de 50 cm. Şi acesta se numără printre telescoapele cele mai mari, aflate în dotarea unei instituţii publice din ţara noastră.
De-a lungul timpului la Observatorul Astronomic au fost realizate şi descoperiri astronomice importante, care au intrat în istoria astronomiei româneşti. În februarie 2015 s-a descoperit o Novă Roşie Luminoasă, un obiect foarte rar şi spectaculos. În anul 2019 s-a descoperit o stea variabilă ce poartă numele de Barlad V1, iar în vara anului 2023 o novă rapidă în Galaxia Andromeda, ce mai poartă numele şi de Barlad V2.
Astroclubul „Perseus” Bârlad, a fost inaugurat pe 9 octombrie 2010, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, şi este principalul program educaţional pe domeniul astronomiei din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Cel mai important obiectiv al Astroclubului „Perseus”, este popularizarea astronomiei şi se adresează unei game variate de public, de la elevi şi studenţi, până la toţi pasionaţii de astronomie, ce doresc să contribuie prin implicare activă, la promovarea acestui domeniu de activitate.
Mai multe detalii pe: www.astrobarlad.com Înscriere în AstroClubPrimele etape în formarea și dezvoltarea patrimoniului Secției de Științe Naturii au fost făcute de localnici, care au identificat întâmplător fragmente de oase fosile și le-au adus la muzeu; colecționari privați cum ar fi profesorul Maxim Iancu, care au donat diferite piese – prima colecție de roci și minerale, donația făcută de Asociația Vânătorilor și Pescarilor din Bârlad, constând în elemente naturalizate de zoologie. Dar, rolul principal la constituirea, dezvoltarea și permanenta îmbogățire a patrimoniului muzeal de la această secție l-au avut muzeografii specializați în diverse discipline ale științelor naturii.
Aceste evenimente au permis înființarea Secției de Stiințele Naturii, perioada pregătirilor și realizării primei expoziții a secției cu tematica „Evoluționism, petrografie și fauna locală”, desfășurându-se în intervalul 1953-1955, fiind panotată în aripa de Nord a sediului central al Muzeului.
Dintre muzeografi care au contribuit în mod deosebit la formarea și constituirea patrimoniului cultural al secției amintim pe: prof. Al. Săidecaru, prof. V. Palade, arheolog E. Popuțoi, prof. M: V. Popa și alții.
După anii 1960, expoziția permanentă a secției este reorganizată, cuprinzând de această dată doar elemente de faună locală, expuse după metoda sistematică.
După 25 de ani de la înființare Secția de Științele Naturii primește un spațiu nou la Casa Sturdza, clădire intrată în patrimoniul muzeului în 1978, spațiu în care activitățile secției s-au desfășurat pentru scurt timp.
Din 1996, secția organizează simpozioane și expoziții temporare cu diverse tematici, punându-se accent pe valorificarea patrimoniului muzeal propiu și, în același timp, atragrea în circuitul public a colecțiiilor aflate în proprietatea colecționarilor privați. De asemenea, s-a realizat schimburi de expoziții itinerante obținute din colaborările cu muzeele din țară. Câteva din expozițiile temporare realizate după această perioadă sunt: „Trofee cinegetice din colecția muzeului și colecții particulare”, „Falsuri și uz de falsuri în natură”, „Reptile exotice vii”, „Predicția seismelor și protecție anti seismică”, „Tehniconia – mărturii muzeale” etc.
Încă din 1997, s-a propus implementarea unui program de cercetări paleontologice în arealul Podișului Bârlad intitulat Faunele de vertebrate fosile din sedimentarul Podișului Bârlad și are ca scop îmbogățirea și diversificarea colecției de paleontologie. Obiectivele programului cuprindeau: prospecțiuni paleontologice de teren în podișul Bârladului, prepararea materialului paleontologic și valorificarea științifică și turistică a rezultatelor cercetărilor paleontologice.
În 2001, secția primește un nou spațiu la demisolul clădirii din str. Republicii, nr. 239. Aici este organizată noua expoziție permanentă a secției cu tematica „Flora și fauna din județul Vaslui”.
Muzeul „Vasile Pârvan” și în speță Secția de Științele Naturii a trecut prin perioade dificile din cauza evenimentelor din plan social, economic și a factorilor naturali (seisme). Patrimoniul secției a trecut printr-o evoluție ascendentă, dar și descendentă referitoare la numărul de piese din patrimoniul secției, spre regretul nostru.
În cercetarea sa, prof. Mihail Virgiliu Popa amintea de prezența unui număr de „261 de piese în Colecția de geologie acestea făcând obiectul mineralogiei, petrografiei și pedologiei” și fiind colectate de muzeografi din diferite zone ale Carpaților Meridionali și ale județelor Neamț și Bacău.
Fragmente osteologice fosile prezemnte în patrimoniul secției au fost identificate în arealul Podișului Bârladului. Majoritatea au fost determinate de prof. univ. Macarovici și prof. univ. Olga Necrasov. Colecția paleontologică s-a îmbogățit cu proximativ 100 piese, noile descoperiri fiind: un molar de Gomphotherium și un premolar de Alicornops simiorrense (Lartet).
Începând cu anul 2004, cercetările paleontologice s-au efectuat în colaborare cu prof. Univ. Dr. Vlad Aurel Codrea de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, însoțit de studenți doctoranzi clujeni.
În perioada anilor 2009-2012, cercetările paleontologice s-au efectuat în colaborare cu drd. Daniel Bejan (Facultatea de Geografie-Geologie, Iași), pentru acumularea materialului paleontologic necesare tezei de doctorat „Studiul geologic al zonei Huşi-Murgeni-Bârlad-Vaslui-Muntenii de Sus”. În această perioadă, au fost descoperite noi puncte fosilifere de la Pogana, Simila, Zorleni, Mănăstirea, Fălciu și Crețești-Dobrina 1. Săpăturile s-au extins pe o perioadă de cinci ani (2009-2014), unde a fost colectat un material paleontologic divers cu vertebrate miocene superioare (Codrea et al., 2013).
După anul 2006, a fost acordat din ce in ce mai mult timp preparării materialului fosilifer colectat. În cadrul Laboratorului de taxidermie din cadrul secției de Științele Naturii s-a amenajat un spațiu pentru prepararea, întregirea și conservarea fosilelor.
În 2018, s-a obținut o inventariere a deschiderilor fosilifere din județul Vaslui. Dintre acestea enumerăm: Mânzaţi („Mânzaţi 1” și „Mânzaţi 2”), Zorleni, Tutova, Rafaila, Fundu Văii (Ruseni-Plopana), Giurcani („Giurcani 1” și „Giurcani 2”), Hălărești, Siliștea, Șișcani, Duda-Epureni, Polocin, Draxeni („La Nisipărie”), Pogana („Cariera de Nisip”), Satul Nou, Gherghești („Gherghești 1” și „Gherghești 2”), Mălușteni, Hulubăț, Crețești („Crețești-Dobrina 1”).
Acest patrimoniu cuprinde bunuri culturale colectate, donate și achiziționate din ecosistemele Podișului Bârladului și din alte regiuni:
Colecția de Curiozități ale naturii cuprinde concrețiuni grezoase, feruginoase, cretoase, trovanți și alte martori de eroziune colectate din nisipurile kersoniene și meoțiene din Colinele Tutovei și Depresiunii Elanului). Aceste piese prezintă diverse forme „sculptate” de natură.
Colecția de păsări și mamifere naturalizate dispune de un număr modest de piese, unele expuse prin ecosisteme naturale actuale. O parte din ele au fost naturalizate de prof. Dimitrie Tarază și Ion Ciot.
Colecția malacologică cuprinde aproximativ 2000 de piese colectate din Delta Dunării, litoralul românesc al Mării Negre, rețele hidrografice a Podișului Bârladului de: prof. Dimitrie Tarază, Mircea Anton, Mihaela Anton, Gabriela Corduneanu și alți muzeografi.
Colecție de plante superioare și inferioare herbarizate prin presare și uscare aparține unui număr de 40 familii recoltate din toate tipurile de ecosisteme (pajiști naturale, păduri, lunci și locuri de sărătură). Colecția cuprinde peste 700 de planșe cu specii diferite și 1400 de plante uscate în nisip.
Noua expoziție permanentă a Secției de Științele Naturii intitulată „Flora și fauna din Județul Vaslui” a fost concepută ca un complex studiu monografic al județului cu privire la flora și fauna actuală, elemente osteologice fosile din paleofauna miocenă, pliocenă și pleistocenă, trofee cinegetice, roci și minerale.
În expoziție, sunt prezente șapte diorame, din care cinci sunt caracteristice zonei, surprins în cele 4 anotimpuri. În cele cinci diorame, materialul biologic este organizat în ecosisteme: diorama „Ecosistem de pădure” – primăvara; diorama „Ecosistem de pădure” – vara; „Ecosistem de baltă” – vara; „Ecosistem de pădure” – toamna și „Ecosistem de râu” – iarna. Dintre mamiferele omnivore se remarcă Mistrețul, vânat în iarna anului 1915, de către Horațiu Eremie, în pădurile din județul Vaslui și declarat trofeul anului 1916. În ultimele două diorame sunt prezente „Păsări răpitoare de zi” și „Păsări răpitoare de noapte”.
Colecția de roci și minerale cuprinde eșantioane colectate atât din depozitele sedimentare ale Podișului Bârladului, cât și din faciesurile liotlogice ale Munților Carpați, cristale și flori de mină din zonele metalogenetice ale tării noastre.
Colecția paleontologică cuprinde fragmente osteologice fosilizate care provin din diferite specii de mamifere ale faunei miocene, pliocene și pleistocene: mamifere (rinocer, cal, proboscidieni, bour, zimbru, urs, cerb, etc). Proiectul expoziției permanente a fost propus de muzeograful Laurențiu Ursachi, iar panotarea expoziției s-a făcut sub coordonerea științifică a doamnei profesor Ileana Crăciun, expert în domeniul muzeelor de Științele Naturii.
Patrimoniul mai predispune de o colecție de trofee cinegetice cu 31 de piese provenite din colecția Muzeului Cinegetic Posada, expuse permanent; o colecție de ouă și cuiburi provenite din speciile de păsări sălbatice, colectate din pădurile adiacente orașului Bârlad și o colecție de preparate umede cu pești, amfibieni, reptile și mamifere preparate în formol, piese colectate, în marea lor majoritate, de muzeograful Alexandru Săidecaru și arheolog Eugenia Popușoi.
Localizare
Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu”
str. Marcel Guguianu nr. 4 -6, Bârlad
Sediu
str. Republicii nr. 235 , Bârlad