Casa Sturdza
Casa Sturdza sau Muzeul Colecțiilor găzduiește două expoziții permanente, a doi mari artiști ai artei contemporane românești Corneliu Vasilescu și Dragoș Pătrașcu.
Cunoscută astăzi ca Muzeul Colecțiilor a fost ridicată între 1796 – 1812 pe terenul familiei de neam domnesc, Ștefan și Elisabeta (Safta) Sturdza Bârlădeanu care au avut un singur copil – Alexandru Sturdza – Bârlădeanu, născut în decembrie 1800, rămas orfan de tată, înainte să depășească vârsta copilăriei. Văduvia timpurie nu a afectat situația materială a Saftei Sturdza, ea s-a numărat printre ctitorii bisericii Sf. Spiridon, donând în anii următori un clopot, mai multe cărți, o icoană a MAICII Domnului, îmbrăcată în argint, precum și o cruce din argint.
În anul 1828 Alexandru s-a căsătorit cu Smaranda Constandache și au avut șase copiii, două fete și patru băieți. Fetele – Maria și Ecaterina s-au căsătorit cu Manolache Costache Epureanu și respectiv Dumitru Sturdza. După moartea părinților, casa a revenit unuia dintre băieți, Alexandru, urmând să fie ulterior cumpărată de primărie – 1903.
De-a lungul timpului aici au funcționat Administrația financiară, apoi, Judecătoria Bârlad, până la cutremurul din 1977, care a afectat grav imobilul. Din momentul în care clădirea a trecut în administrația muzeului, se încep demersuri pentru a fi înscrisă pe Lista monumentelor istorice și astfel este salvată de la demolare. Între 1980 – 1993, Casa Sturdza a fost consolidată parțial, devenind sediul Secției de Artă.
După 1993, clădirea a mai fost reparată superficial, o singură dată, după care nu s-au mai executat lucrări de reparații sau de întreținere curentă. Lipsa acestora a dus din nou la degradarea serioasă a imobilului, motiv pentru care, în 2020, Consiliul Județean Vaslui a alocat bani pentru reabilitare și modernizare. Astfel, acum câteva luni, Muzeul Colecțiilor își deschide porțile, după mai mult de un deceniu, și nu oricum, ci găzduind cu mândrie două expoziții permanente, mai bine zis, aducând acasă doi mari artiști ai artei contemporane românești Corneliu Vasilescu – Dragoș Pătrașcu.