Consiliul Judeţean Vaslui și Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad vă invită sâmbătă, 26 octombrie 2024, ora 11:00, la conferința „Dinozaurii și contemporanii lor – studiu de caz: „Insula Hațeg”.
Evenimentul se va desfășura la sediul muzeului din strada Republicii, nr. 235 și va fi prezentat de domnul Prof. univ. dr. Codrea Vlad-Aurel, membru al Institului STAR, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca.
Regiunea Hațeg este un bazin intramontan lung de 45 km de la Est la Vest care s-a format în urmă cu aproximativ 68 milioane ani. Ea este delimitată de Munții Sebeșului la NE, Munții Poiana Ruscă la NV și Munții Retezat la Sud. Depozitele continentale maastrichtiene aflorează numai de-al lungul părții vestice a Bazinului Hațeg. Depozitele continentale sunt expuse în două regiuni din cadrul părții vestice a bazinului. Formațiunea de Sânpetru apare în partea centrală din Sudul bazinului și Formațiunea de Denșus-Ciula în partea nordică.
Primul care a recunoscut originea dinozaurilor a fost paleontologul transilvănean Franz Nopcsa (1897), pe baza unor oase și dinți colectați din Bazinul Hațegului (Carpații Meridionali). În concluziile lucrării lui Nopcsa, fauna includea o mare varietate de dinozauri „pitici” (Telmatosaurus transsylvanicus, Rhabdodon priscus, „Struthiosaurus” transilvanicus, Magyarosaurus dacus, Megalosaurus hungaricus), un crocodil (Allodaposuchus precedens), un chelonian (Kallokibotion bajazidi) și un pterozaur. Un nou stadiu de cercetare a început din 1977, după o întrerupere de aproape jumătate de secol în studii paleontologice sistematice. Noi materiale remarcabile au fost adăugate la taxonii deja menționați și alți noi taxoni au fost introduși: teropozi mari și mici (Bradycneme draculae, Heptasteornis andrewsi, Elopteryx nopcsai), sauropozii titanosaurieni (Paludititan nalatzensis, Lithostrotia sp.), pterosauri Azhdarchid (Hatzegopteryx sp.), crocodili și păsări. Cel mai mare număr de noi taxoni au fost descoperiți prin intermediul analizelor probelor micropaleontologice. Acestea includ pești, amfibieni, lacertilieni, crocodilieni și mamifere (multituberculate). Mulți dintre ei documentează evoluțiile „Insulei Hațeg” în timpul Cretacicului târziu.
În zilele noastre, dinozaurii din Hațeg și fauna lor asociată oferă un interes major oamenilor de știință și o atracție continuă publicului larg. Ca răspuns la interesul publicului, „Țara Hațegului” a atins statutul oficial al unui Geopark, lansat în 1998, sub ghidurile UNESCO.
Contact:
Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad
Responsabil: muzeograf Cerchia Corneliu
tel: 0335/404.746; fax: 0235/422.211
e-mail: muzeuparvan@gmail.com