Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad are deosebita plăcere de a anunța că începând cu data de 28 septembrie 2024 va deschide pentru publicul larg o nouă expoziție permanentă: Colecția ”Preot iconom stavrofor Vasile C. Ursăcescu”
Născut la data de 12 aprilie 1884 în satul Curteni din ținutul Fălciului, ca fiu al preotului Constantin Ursăcescu și al Mariei Ursăcescu, acesta făcea parte dintr-o familie cu tradiție preoțească, tatăl, bunicul și străbunicul de pe linie paternă, dar și străbunicul de pe linie maternă au fost preoți. În anul 1904 Vasile Ursăcescu termina Seminarul „Veniamin Costachi” din Iași și se căsătorește cu Natalia Codrescu cu care a avut 3 fii și o fiică, doi dintre băieți urmând cariera tatălui lor.
Pasiunea lui Vasile Ursăcescu pentru istorie face ca în același an, 1904, să înființeze în propria casă din Curteni un muzeu de antichități, care la acea vreme a reprezentat primul muzeu sătesc pe care avea să-l cunoască România și care a fost denumit mai târziu, după moartea fiicei sale, Muzeul de Antichități „Aurelia Ursăcescu”. După hirotonie, în anul 1905, a fost numit paroh în satul Nalbant, județul Tulcea de astăzi, unde a slujit aproximativ un an. În această perioadă a urcat rapid treptele ierarhiei preoțești, însă, în același timp a înființat la Nalbant o biblioteca care cuprindea aproximativ 350 de volume și care avea rolul de a educa locuitorii în zilele de Duminică.
Primul Război Mondial îl găsește pe Vasile Ursăcescu cu gradul de locotenent, iar mai apoi căpitan la spitalele de campanie din cadrul Serviciului Sanitar. De asemenea, începând cu anul 1916 acesta a fost numit membru al mai multor societăți și instituții cum ar fi: Societatea Numismatică și Arheologică din România (1916), Comisiunea Monumentelor Istorice (1919), Societatea Regală Română de Geografie (1921) Societatea Arheologică Bisericească din Basarabia și Muzeului Militar Național (1937). De-a lungul vieții preotul Vasile Ursăcescu a scris peste o sută de lucrări, studii și monografii, iar pentru activitatea sa a fost răsplătit cu medalia “Rasplata muncii pentru Biserica”, clasa I.
Vasile Ursăcescu a murit la data de 26 august 1949 și a fost înhumat în cimitirul din satul natal, Curteni, alături de soția și fiica sa, Aurelia. În urma decesului său, o parte din piesele pe care acesta le-a strâns de-a lungul timpului au ajuns în patrimoniul Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, care astăzi, în memoria preotului Vasile Ursăcescu și a activității sale pentru conservarea unor serii de valori materiale din trecutul țării deschide expoziția permanentă Colecția ”Preot iconom stavrofor Vasile C. Ursăcescu”.
Sâmbătă, 28 septembrie 2024, ora 12:00, vă invităm să participați la vernisajul expoziției organizat la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Invitatul nostru este Lucian Ursăcescu, strănepot al preotului Vasile Ursăcescu.
Adrese la care se pot obține mai multe informații:
- email: muzeuparvan@gmail.com
- http://www.muzeuparvan.ro/
- http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan
- https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan
Parteneri media: media TRUST România; Jurnal FM; Media TV; Bârlad Online; Vremea Nouă.
Organizator: muzeograf Adrian-Ionuț Gîlea