Ora Pământului 2024

În fiecare an, la sfârşitul lunii martie, milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour. Ediţia a 18-a va avea loc sâmbătă, 23 martie 2024, la ora 20:30.

„Ora Pământului” a început în 2007, când peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney – Australia au stins luminile pentru o oră, din nevoia de a atrage atenția, la nivel global, asupra problemei schimbărilor climatice. De atunci, oameni din peste 8.000 de orașe din mai mult de 195 de țări s-au alăturat acestei mișcări de mediu.

În România evenimentul a fost sarbătorit prima dată în anul 2009, iar din 2013 şi oraşul Bârlad se alătură acestei manifestări, prin iniţiativa echipei de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”. Cu acest prilej instituţia noastră va organiza observaţii astronomice în stradă. Primăria Municipiului Bârlad ne va susţine în această activitate, şi va solicita oprirea iluminatului public în data de 23 martie 2024, intervalul orar 20:30 – 21:30.

În timp ce publicul va privi prin telescop Luna şi planeta Jupiter, elevii de la Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu”, împreună cu o parte dintre membrii Astroclubului „Perseus” vor desena constelaţii pe asfalt şi vor marca stelele de pe cer cu candele sau lumânări.

Trebuie să amintim că observaţiile astronomice sunt posibile doar dacă cerul va fi senin!

Coordonator activitate:
Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf / Şef Secţie Ştiinţele Universului şi ale Vieţii
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.