Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor Române este un eveniment care se sărbătorește la nivel național pe data de 24 ianuarie. Această zi este o omagiere adusă unui moment istoric ce s-a produs pe 24 ianuarie 1859. Atunci, provinciile române Moldova și Țara Românească (Muntenia) au fost unite, datorită dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în cele două țări. 

Pe 24 ianuarie sărbătorim, practic, primul pas concret făcut pentru înfăptuirea României Mari, care s-a finalizat apoi pe 1 Decembrie 1918. Acest moment a însemnat, de fapt, anunțarea de către Adunarea Electivă a Țării Românești a faptului că Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești. Doar cu câteva zile înainte, pe 5 ianuarie 1859, tot Alexandru Ioan Cuza fusese ales domn și în Moldova. Până la acel moment, cele două provincii avuseseră lideri diferiți, iar acesta era într-adevăr un moment istoric, ce se traducea prin Unirea Principatelor Române.

În această zi se organizează parade militare și spectacole de muzică și se dansează un joc numit „Hora Unirii”, în diferite orașe sau sate ale României.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.