Exponatul lunii

Verighetă (secolul al XIX-lea)

Săpăturile de la Biserica Sf. Gheorghe din Bârlad au început în luna mai din anul 2020. S-a mers la început pe autorizație de supraveghere arheologică, iar după apariția mormântului M 1, situat în colțul de sud-vest al bisericii, transformată apoi în autorizație de cercetare arheologică preventivă. Până în luna aprilie a anului 2021 am descoperit 77 de morminte, atât în interiorul bisericii cât și în cadrul săpăturilor din jurul acesteia. Cele mai vechi morminte sunt de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea.

A fost săpată o suprafață de aproximativ 500,00 mp, tot interiorul bisericii, în jurul acesteia (șanțuri cu o lățime de 2 m și casete când a fost cazul) și secțiuni în curte, pe latura de sud și nord a bisericii și pe suprafața dintre pridvor, prăznicar și turnul de poartă (Pl. VI). De asemenea au fost efectuate săpături în jurul turnului de poartă deoarece constructorul a trebuit să facă lucrări de consolidare la fundația acestuia.

Verigheta din sticlă și foiță de aur a fost descoperită la biserica Sf. Gheorghe din Bârlad în mormântul M25. Acest mormânt a fost identificat la adâncimea de -1,10 m, pe latura sudică a Bisericii Sf. Gheorghe din Bârlad, în capătul absidei.

Cercel
Poltina, țarul Nicolai I, 1845.

Scrieți un comentariu