Armele Epocii Națiunilor

Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad are deosebita plăcere de a găzdui în perioada 5 august – 30 septembrie 2023 o nouă expoziție cu tematică istorică: „Armele Epocii Națiunilor”

Prin conceptul de „epocă a națiunilor” am dorit să ilustrăm perioada secolelor XIX-XX, o perioadă în care mai multe state europene, inclusiv România, și-au câștigat independența. „Armele Epocii Națiunilor” este o expoziție care prezintă o parte din aceaste obiecte pe care publicul le poate vedea și analiza în mod direct. De asemenea, ea oferă o stare aparte privitorului, deoarece armele expuse au aparținut înaintașilor nostri care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru apărarea țării. Prin prisma obiectelor prezentate ne transpunem în acea perioadă, vedem ce însemna să porți un asemnea pistol și ce condiție fizică trebuia să aibă posesorul sau cu câtă onoare purta un militar sabia.

Expoziția „Armele Epocii Națiunilor” este compusă atât din arme albe, cât și din arme de foc și prezintă o evoluție în timp a acestora. Ea s-a năcut dintr-o colaborare între Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad și Complexul Muzeal Național Neamț la care s-a mai adăugat colecția de ilustrații istorice a Maiorului (Rz) Mircea Fitcal.

Printre exponatele care pot fi vizionate în această expoziție, publicul poate vedea și un revolver care i-a aparținut scriitorului Calistrat Hogaș. Personalitate a secolului al XIX-lea și primul sfert al secolului al XX-lea, Calistrat Hogaș a urmat cursurile Academiei Mihăilene din Iași, făcând parte din aceeași generație cu A. D. Xenopol, Alexandru Lambrino, Vasile Conta și alte nume cunoscute ale perioadei.

Sâmbătă, 5 august  2023, ora 11:00, vă invităm să participați la vernisajul expoziției organizat la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Invitații noștri sunt drd. Mihai Tudosă (Complexul Muzeal Național Neamț) și Ionuț Fitcal, fiul colecționarului Mircea Fitcal.

Organizator: muzeograf Adrian-Ionuț Gîlea

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.