Turneul Național Pianul Călător 13, al pianistului Horia Mihail

Turneul Național Pianul Călător, ediția a XIII-a, a început, pe 8 mai, la Deva, în Sala Pro Arte, unde Horia Mihail s-a reîntâlnit cu unul dintre cele 5 piane călătoare duse în țară prin intermediul acestui proiect, puse la dispoziție de Radio România.

În ultimii 13 ani, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din România însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns, susţinând peste 200 de concerte. Acum, cele 5 piane călătoare sunt încredinţate comunităților din Caracal, Deva, Alba Iulia, Tulcea și Roman.

După concertul pe care l-a susținut la Londra pe 4 mai, pianistul Horia Mihail își continuă traseul în țară, trecând, în acest an, prin Deva, Brașov, Iași, Roman, Bârlad, Caracal, cu un concert final la București, la Sala Radio.

Anul acesta, cei care vor veni în sălile de concert vor asculta recitaluri parcurse de un fir roşu – inspiraţia folclorică din cele mai neaşteptate colţuri ale Europei.

Pianistul Horia Mihail spune despre turneul din acest an că este unul… ”norocos”, fiind al 13 lea din seria evenimentelor ce poartă numele Pianul Călător, încă din 2011:  „De peste un deceniu Pianul Călător ajunge în orașele din România. De-a lungul timpului, am încercat să prezint publicului programe cât mai interesante. Dacă la început a fost Franz Liszt, de-a lungul anilor am ales o muzică cât se poate de variată și interesantă: de la clasicii Mozart și Beethoven, la romanticul Chopin, de la vals, la miniaturi care îndeobște sunt prezentate ca bis. Pentru această ediție am ales compoziții inspirate de folclor. Dacă publicul nostru este familiarizat cu influențele folclorului românesc, m-am gândit să propun o scurtă călătorie europeană, pornind din Banat cu o destinație aflată tocmai în cealaltă parte a continentului și o revenire acasă la teme muntenești sau moldovenești. Sunt convins că cei ce vor alege să participe la acest al treisprezecelea Pian Călător se vor bucura de un program variat, extrem de interesant.” (pianistul Horia Mihail)

Programul porneşte de la celebrele Dansuri româneşti de Bartok şi va continua cu alte compoziții inspirate din folclor, din creaţia lui Schubert, Chopin, Grieg, Glinka, Dvorak, Ravel, Brahms, Brediceanu şi Dan Dediu.

”Muzica țărănească adevărată este cât se poate de variată și perfectă în formele ei. Puterea ei expresivă este uimitoare, și în același timp este lipsită de orice sentimentalism și ornamente nerelevante. Este simplă, uneori primitivă… iar un compozitor în căutare de căi noi nu poate fi ghidat de un maestru mai bun”. Sunt cuvintele compozitorului Bela Bartok care, după ce l-a cunoscut pe Richard Strauss, într-o vacanță de la începutul secolului al XX-lea, a ascultat o melodie populară cântată de o doică. Atunci a început seducătoarea poveste de dragoste a lui Bartok pentru muzica folclorică.

Recitalul va avea loc vineri 19 mai 2023, de la ora 20.30 la Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu”.

Intrarea liberă

Detalii pe www.pianulcalator.ro

Producator: Pro Contemporania

Sponsori: Alliance Healthcare, Ade Gas Oil, Sense, Senia Music

Coproducător: Radio România

Cu sprijinul : JTI

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Tam Tam, Ziarul Metropolis, RFI, Cronicari digitali, www.demilioane.ro

Parteneri culturali și organizatori locali : Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Colegiul Național Decebal din Deva, Filarmonica de Stat din Brașov, Ateneul Naţional din Iaşi, Casa de Cultură din Roman, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Primăria Municipiului Caracal, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național Caracal, Orchestrele și Corurile Radio România

Organizator local dr. Mircea Mamalaucă

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.