Expoziția temporară „Reflecții”

Duminică, 18 decembrie 2022, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad și Consiliul Județean Vaslui au deosebita plăcere de a vă invita la o expoziție deosebită, sub genericul „REFLECȚII”, generată de împlinirea a 40 de ani, din momentul în care doctorul și colecționarul Ion Chiricuță a oferit muzeului o bună parte din colecția adunată pe parcursul a mai multor decenii. Este vorba de o colecție care cuprinde peste 1000 de lucrări și piese din diverse domenii ale artei și culturii. În acest moment, în zece săli ale muzeului sunt expuse lucrări extrem de valoroase din seria pictură țărănescă pe sticlă, adunate din zone folclorice renumite, pictură modernă și contemporană, cu lucrări semnate de pictori celebri, cum ar fi Tonitza, Pallady, Ciucurencu, Țuculescu, Baba și enumerarea ar putea continua. Nu lipsesc obiectele medievale diverse, piese de mobilier, tapiserii și piese de epocă modernă, provenite din țări europene (Germania, Franța, Spania etc).

În cadrul expoziției temporare dedicată acestui important eveniment vom expune bunuri mai puțin cunoscute, care în cea mai mare parte a timpului s-au aflat în depozitele instituției. Este vorba de mai multe lucrări de arta populară, din diferite zone ale țării, vase ceramice și din aramă, dar și un număr semnificativ de piese de sculptură de factură istorică.

Acesta este modalitatea, în care înțelegem, să aducem un omagiu celui care a oferit atât de mult comunității noastre și țării. După cum spunea chiar colecționarul „Realizarea acestei colecții se datorește dragostei mele neîntrerupte pentru frumos, eu având încă de la început intenția ca, în final, să pot prezenta și lăsa iubitorilor de artă de la noi o panoramă cât mai cuprinzătoare a creațiilor artistice și văzând în acest gest îndeplinirea unei obligații față de poporul nostru”.

După încheierea vernisajului publicul este invitat, să participle, la un recital extraordinar susținut de profesori și studenți de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. În concert vor fi prezentate lucrări de Jacques Ibert, Francois Devienn, Franz Schubert, Paul Taffanel, dar și cântece legate de sărbătorile de iarnă.

Vernisajul expoziției „REFLECȚII” va avea loc la sediul central al muzeului, Sala „Vasile Palade”, începând cu ora 11.00, iar „CONCERTUL DE CRĂCIUN” la Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu”, începând cu ora 12.00.

Organizatori: dr. Mircea Mamalaucă

                     muzeograf Albu Gabriela

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.