Bob Bulgaru – Peisaj cu case

ulei pe carton, 33 x 51 cm,  donatia dr. Constantin Teodorescu

nesemnat, nedatat

Secția „Artă” vă prezintă exponatul lunii mai 2022:

Bob Bulgaru (nume la naștere Gheorghe Bulgaru) (n. 2 mai 1907Mălăieștijudețul Vaslui – d. 31 martie 1939București) a fost un pictor și grafician român.

În 1919, Bob Bulgaru s-a înscris la liceul Sf. Sava, din București, după care, între 1929 și 1933, a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie. La Facultatea de Litere și Filosofie din București a aprofundat materiile favorite – filologia latină și germană, și a fost coleg cu Eugen IonescuEdgar PapuGheorghe-Gicuță TeodorescuȘtefan TodirașcuLuca DumitrescuAlexandru Sahia ș.a.

În 1933 a renunțat la cariera filologică și, deși doar autodidact, s-a dedicat picturii. A expus, din 1935, la Salonul Oficial din București (statul român cumpărându-i lucrarea Adolescență).

A participat, alături de Victor EftimiuAlexandru PhilippideAlexandru SahiaVictor BraunerAlexandru Ciucurencu, la înființarea Asociației Independente a Scriitorilor și Artiștilor care a funcționat în anii 1935-1936 la București, fiind organizată în general scriitori de stânga, cu scopul de a crea o alternativă la Societatea Scriitorilor Români, care îi respingea din pricina orientării lor ideologice.

Bob Bulgaru a murit de leucemie la vârsta de 31 de ani. Mormântul său se află în vechiul cimitir al satului Mălăiești.

În 1943 i-a fost organizată o expoziție retrospectivă, la sala Prometeu din București și apoi alta la Ploiești, în 1972.

Oarecum căzut în uitare, numele lui Bob Bulgaru a revenit în atenția publică în 2006, când patrimoniul de lucrări aparținând pictorului, donat în 1986 Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a fost redat publicului printr-o expoziție de excepție.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.