Evenimente

EXPOZIŢIA TEMPORARĂ „Astronavigaţia. De la Gnomon şi Astrolab la Sextant”

Serviciul de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza sâmbătă, 12 martie 2022 ora 18:00, vernisajul expoziţiei temporare „Astronavigaţia. De la Gnomon şi Astrolab la Sextant”, acţiune culturală realizată în colaborare cu Asociaţia Astro Nauticus Mangalia.

Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului instrumentele de astronavigaţie  folosite de marinari pe oceane, în perioada când nu existau echipamente moderne pentru navigaţia maritimă.

Navigația cu ajutorul aștrilor este o îndeletnicire practicată cu mult timp înainte ca oamenii să fi cutreierat terestru planeta. Una dintre abilitățile esențiale ale unui pasionat de petrecerea timpului în aer liber este să știe cât mai multe despre astronomie și modul în care aceste cunoștiințe pot fi aplicate în navigația nautică.

Majoritatea instrumentelor ce fac obiectul expoziţiei sunt replici realizate de comandorul Vasile Chirilă, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Astro Nauticus Mangalia, cel care de asemenea este şi invitat la vernisajul din 12 martie 2022. Va fi prima expoziţie cu această tematică organizată de către instituţia noastră, unde astronomia şi marinăria sunt puse în evidenţă ca discipline practice care au contribuit la dezvoltarea societăţii umane.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”, în perioada 12 martie – 1 mai 2022.

Coordonator activitate:

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Şef Serviciu Astronomie – Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Web site: www.astrobarlad.wordpress.com

Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

Scrieți un comentariu