Expoziția temporară „Vatra presei culturale românești” și Conferința „Atunci când veacul se năștea: bârlădenii și presa lor la început de secol XX”

În preajma Zilei Naționale a României, Consiliul Județean Vaslui și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad organizează un dublu eveniment cultural cu totul special, cu scopul de a marca această mare sărbătoare națională. Evenimentul cuprinde vernisajul expoziției „Vatra presei culturale românești”, organizată în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și conferința „Atunci când veacul se năștea: bârlădenii și presa lor la început de secol XX”, susținută de dr. Elena Chiaburu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași.

Expoziția temporară „Vatra presei culturale românești”, prezentată de doamna Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, surprinde, selectiv, câteva din momentele fundamentale ale apariției presei literar-culturale din spațiul românesc (cu precădere din Moldova), din zorii perioadei moderne și până la consolidarea personalității literaturii române în prima jumătate a secolului XX. Revistele expuse, mai ales cele de secol XIX, sunt tribunele noilor estetici și curente literare (Albina românească, Dacia literară, Familia, Convorbiri literare, România literară, Contemporanul), cele de la începutul secolului XX, fiind continuatoare ale acestor inițiative novatoare (Viața Românească, Însemnări literare). Parte din aceste reviste s-au bucurat de continuitate până în zilele noastre. În completare, vor fi expuse reviste, ziare și facsimile din patrimoniul muzeului bârlădean, precum Făt Frumos, Paloda literară, Răzeşul, Graiul nostru, publicații care oglindesc o imagine de ansamblu asupra presei bârlădene și readuc în memoria comunității locale spiritul vremurilor de altădată.

Conferința „Atunci când veacul se năștea: bârlădenii și presa lor la început de secol XX” este susținută de doamna dr. Elena Chiaburu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași. Invitata, doctor în istoria cărții și a tiparului, propune publicului bârlădean o prezentare asupra începuturilor tipografiei la Bârlad: meșteri și publicații. Vor fi înfățișate contextele apariției și dispariției unor publicații periodice precum și chestiunile mari sau mici abordate de presa bârlădeană la sfârșit de secol XIX și început de secol XX. De asemenea, vor fi schițate câteva portrete de editori și de autori, pentru ca, finalmente să se poată ilustra atât orizontul intelectual al orașului cât și ascendența culturală a Bârladului în sud-estul Moldovei.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 4 decembrie 2021, ora 11:00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare.

Organizator: bibl. Valentina Mureșan, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.