Evenimente

CONFERINȚA „Cetățile geto-dacice din județul Vaslui”

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a organiza o nouă conferință cu tematică arheologică în colaborare cu Institutul de Arheologie Iași.

Între secolele V -III î.Hr., la cumpăna dintre prima și a doua vârstă a fierului, în spațiul est-carpatic s-au ridicat un număr însemnat de cetăți care impresionează și astăzi prin dimensiunile lor, martore ale unor eforturi colective de amploare. Aceste eforturi au reprezentat nu doar un simplu răspuns la pericolul reprezentat de raidurile sezoniere ale nomazilor stepei și conflictele intertribale endemice, ci reprezintă și consecința unor acumulări în plan social, economic și cultural ce au favorizat în acest spațiu și interval cronologic apariția unor elite puternice cu o identitate pregnantă.

Conferința va fi susținută de dr. Alexandru Berzovan, drd. Mircea Oancă și dr. Mircea Mamalaucă și are ca subiect cetățile celei de-a doua epoci a fierului din zona actualului județ Vaslui. Vom discuta totodată și rezultatele săpăturilor arheologice de anul acesta din cetățuia de la Albești. Evenimentul se va desfășura, desigur, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie.

Conferința va avea loc sâmbătă, 20 noiembrie 2020, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

Organizator: muzeograf Mircea Oancă

Scrieți un comentariu