NOAPTEA MUZEELOR

 12 iunie 2021

            Pentru a nu se produce vreo confuzie care ar putea deranja transparențele autorității locale vă informăm că toate activitățile din cadrul NOPȚII MUZEELOR, care se vor derula în seara zilei de sâmbătă 12 iunie, în cele trei locații ale muzeului, nu sunt integrate în Programul Zilelor Culturale și aceasta pentru că onor Primăria, cu specialiștii săi cunoscuți, a decis să nu invite nici teatrul nici muzeul bârladean la ceea ce ar trebui să fie un festival al culturii, științei, artei, deschiderii etc. Este pentru prima dată din cele XXXV de ediții în care cele două instituții profesioniste nu fac parte din program. Sigur motivul nu îl cunoaștem și asta pentru că Primăria este o instituție închisă care comunică cu cetățenii doar atunci când are un interes. Posibil ca unul din motive să fie legat de faptul că o parte din cei ce decid să nu fi intrat niciodată în muzeu, în consecință nu au de unde cunoaște care este obiectul de activitate al acestei instituții.

Domnilor și doamnelor vă informăm că în urmă cu ceva timp muzeul a obținut din parte Președenției României și a Ministerului Culturii o importantă disticție, respectiv Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofițer și aceasta pentru că au constatat că actul de cultură realizat la muzeu este unul de foarte bună calitate. Aceștia cunoscând faptul că la muzeu este promovată cultura și nu ceva ce înfierbântă mințile unora. Organizatorii Zilelor… probabil au considerat că un concert cu artiști de frunte ai lumii, sau o expoziție a unui mare artist nu pot fi înțelese de publicul spectator, acest gen de evenimente neputând să se ridice la nivelul unui film de desene animate cu simpaticii Tom și Jerry.  Oricum trebuie să recunosc că prin abordarea complexă și completă ați reușit să ridicați oamenii din fața televizoarelor și a calculatoarelor (ceea ce până acum nu a reușit nimeni) și să îi aduceți pe toți sub același acoperiș pentru a le oferi ceea ce aveau și acasă, adică pe Tom…., cu amendamentul că acum se vor afla în fața unui ecran uriaș. Asta da inspirație, care probabil a generat și multă transpirație, dar trebuie recunoscut, spun cu invidie, că ați reușit să oferiți publicului cultură în forma ei cea mai pură. Felicitări și închei prin a-mi exprima întreaga gratitudine pentru modul transparent și profesionist în care abordați toate problemele, motiv pentru care succesele se văd la tot pasul.

Și acum să trecem la lucruri cu adevărat serioase, respectiv la ceea ce am pregătit pentru această sărbătoare a muzeelor.

O inițiativă generoasă lansată în anul 1997, la Berlin, s-a transformat ulterior într-un mare eveniment cultural, patronat de Consiliul EuropeiUNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid porțile, simultan, până târziu în noapte.

            De mulți ani și muzeul bârlădean participă la această frumoasă sărbătoare a științei, artei și creației. Dacă în anul 2020 evenimentul nu s-a putut organiza din cauza pandemiei de Covid 19, în acest an revenim prin organizarea evenimentului  în seara de sâmbătă, 12 iunie. Cu acest prilej publicul interesat va putea vizita, ca în fiecare an, expozițiile permanente, unele dintre ele suferind, în ultima perioadă, schimbări care cu siguranță le va spori atractivitatea. În acest sens putem aminti aparitia în expoziția de istorie arheologie a manechinelor îmbrăcate în echipamente de luptă specifice diferitelor populații (traci, sciți, sarmați, romani, vizigoți, ostrogoți, huni) care au venit la un moment dat în contact cu populația autohtonă (daci, carpi). De asemenea la secția artă  pot fi sesizate o serie de modificări prin aducerea pe simeze a unor lucrări care au fost mai puțin expuse în ultimii ani. Cei interesați sunt invitați să vizioneze și expozițiile gazduite la Pavilionul expozițional Marcel Guguianu, dar și cele aflate în imobilul din str. Republicii 235 (fosta Bancă Agricolă). Publicul va avea prilejul să urmărească inclusiv expozițiile temporare vernisate în ultimele săptămâni, respectiv expoziția gravorului și graficeanului Zuzu Caratănase intitulată „Ex Nihilo Nihil”, în sală fiind expuse și lucrări ale unor mari artiști, cum ar fi Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Giambatista Piranesi, Francisco Goya și Salvador Dali, expoziția „Echipamente științifice din istoria Observatorului Astronomic București”, și expoziția „Povestea tăcutelor păpuși”. La toate cele enumerate iubitorii de frumos vor putea participa la o serie de evenimente organizate cu prilejul Nopții Muzeelor 2021.

            La ora 19.00 va avea loc vernisajul Expoziției „Mihai Eminescu – spirit european” care va cuprinde traducerile operelor poetului Mihai Eminescu în diverse limbi vorbite pe continentul european (franceză, engleză, italiană, germană, rusă, spaniolă, maghiară, poloneză). Volumele expuse fac parte din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. În vitrinele expoziției se vor afla și exemplare originale ale unora dintre cele mai vechi sau mai apreciate traduceri.

            La ora 19.45 publicul va fi invitat la un al doilea vernisaj, de această dată a unei expoziții de pictură a artistului Mihai Olteanu, care printr-o tehnică deosebită, cu un simț al culorii perfect reușește să readucă în atenție impresionismul în artă. În cadrul acestui eveniment se va derula pe parcursul întregii seri și o demonstrație la care vor participa patru artiști care vor realiza life portrete, naturi statice, desene etc.

            Un al treilea eveniment va începe la ora 20.30 la Pavilionul „Marcel Guguianu” unde va avea loc un concert de muzică clasică susținut de studenți și profesori ai Universității Naționale  de Artă „George Enescu” din Iași (Clara Sofia Lupașcu – violoncel, Ștefan Munteanu – violă, Edit Mihaela Arva – pian).

            Începând cu ora 22.00, publicul interesat, va putea face observații astronomice cu ajutorul telescoapelor din dotarea instituției (la Observatorul astronomic). 

Programul de vizitare, a expozițiilor permanente și temporare, găzduite în cele trei locații va începe la ora 19.00 și se va încheia la ora 24.00.

Așteptăm cu interes și mare plăcere reîntâlnirea cu publicul bârlădean după mai bine de un an, perioadă în care comunicarea online ne-a dominat viața.

Intrarea liberă.

Bârlad,                                                                                 Director

           7 06. 2021                                                                    Dr. Mircea Mamalaucă

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.