Film documentar – Alb pe alb

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului  KineDok powered by One World Romania, ediția a 9-a.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

SÂMBĂTĂ, 11 noiembrie 2023 vă invităm să vizionați, în cadrul programului european KineDok powered by One World Romania, producția slovacă Alb pe alb / White on White. Regia: Viera Čakányová, Slovacia, 2020.

Filmul este un eseu vizual despre experiența de solitudine a regizoarei din timpul filmărilor unui documentar anterior („Frem”, filmat în 2017 și lansat în 2019) în Antarctica, al cărui personaj principal a fost o rețea neuronală artificială. În „Alb pe alb”, dialogul cu inteligența artificială continuă, pe teme care țin de schimbări climatice, relația omului cu natura, tehnologie, artă și sensul vieții. Secvențe din rutina ei zilnică la stația de cercetare contrastează cu imagini lirice ale albului imaculat al Antarcticii și sunt completate de comentariul regizoarei, creând o viziune și o putere de expresie originale. Nu în ultimul rând, este un film care te duce într-un loc nou, într-un mod nou, care chestionează relația omului cu mediul, dar și ipocrizia de a duce un vapor cu 300 de turiști în Antarctica sau de a consuma 300 de litri de combustibil zilnic pentru a ține în picioare stația de cercetare, ca să studieze tocmai modul în care distrugem planeta.

Proiecția va avea loc la sediul central al muzeului, din str. Vasile Pârvan nr. 1, începând cu ora 11.30.

Organizator local: dr. Mircea Mamalaucă

Organizator național: Asociația One World Romania

Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.