Evenimente

Film documentar: Chemarea lui Pongo

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului  KineDok powered by One World Romania, ediția a 9-a.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia, Serbia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Duminică 15 octombrie 2023 vă invităm să vizionați, în cadrul programului european KineDok powered by One World Romania, producția cehă Chemarea lui Pongo / Pongo Calling. Regia: Tomáš Kratochvíl, Republica Cehă, 2022.

Štefan Pongo este un șofer de camion de etnie romă. În urmă cu 15 ani, el a emigrat împreună cu familia sa din Republica Cehă în Marea Britanie pentru a-i proteja de discriminarea rasială. Între timp, copiii au absolvit școala, iar familia se descurcă bine. Misiune îndeplinită. Dar sentimentele de ură din vechea țară continuă să ajungă la Štefan chiar și dincolo de granițe. Când președintele ceh Zeman susține într-o dezbatere televizată că romilor le este „teamă” de muncă, un Štefan furios le cere altor romi să-i trimită pe rețelele de socializare fotografii cu ei înșiși lucrând. Štefan primește mii de fotografii și devine astfel o figură cunoscută în media. Începe să creeze vloguri, organizează demonstrații anti-rasiste și oferă ajutor umanitar așezărilor sărace de romi din Slovacia. El fondează o asociație civică și poartă lupte online cu „haterii”. Toate acestea vin în detrimentul timpului petrecut cu familia. Soția vivace a lui Štefan, Iveta, însă s-a săturat. Va reuși acest proeminent șofer de camion rom să readucă armonie în viața lui?

Proiecția va avea loc la sediul central al muzeului, din str. Vasile Parvan nr. 1, începând cu ora 11.30.

Organizator local: dr. Mircea Mamalaucă

Organizator național: Asociația One World Romania

Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei

Scrieți un comentariu