Conferința – „Vino să descoperi Universul cu un nou telescop” – 22.06.2024

La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va fi inaugurat un nou telescop performant cu diametrul oglinzii principale de 50 cm. Acest instrument a fost achiziţionat în anul 2023 din bugetul instituţiei şi din sponsorizări.

Conferinţa de inaugurare va avea loc sâmbătă, 22 iunie 2023, ora 21:00, la sediul din str. Republicii nr. 235, acolo unde se află Observatorul Astronomic.

Telescopul achiziţionat se numără printre cele mai mari şi performante din ţară, aflat în dotarea unei instituţii publice. Acesta va fi folosit la observaţii astronomice cu publicul, în special la Observatorul Astronomic. Oglinda de 50 de cm în diametru este piesa principală a acestui instrument cu care putem observa Luna, planetele, obiecte de cer profund din galaxia noastră, dar şi alte galaxii, din Univers. Telescopul este de tip Newton, pe montură alt-azimutală (Dobson), cu sistem de căutare automată a obiectelor cereşti (Go To).

Noua achiziţie a fost posibilă şi cu sprijinul unor companii private, cum ar fi: S.C. Safir S.R.L., reprezentată de dl Safir Ghiorghi, S.C. Evel H Company S.R.L., reprezentată de dl Dan Hurduc şi S.C. Energoconstruct S.R.L., reprezentată de dl ing. Luigi Cozma.

Inaugurarea noului telescop va reprezenta un moment important pentru iubitorii de astronomie, atât din Bârlad cât şi din judeţul Vaslui. Cu acest prilej dorim să revigorăm activitatea de observaţii astronomice prin atragerea de noi pasionaţi în Astroclubul „Perseus” Bârlad. Instrumentul are şi rolul de a compensa efectele negative ale poluării luminoase (lumina artificială în exces), aspect care afectează din ce în ce mai mult pe astronomi şi pe cei interesaţi de acest domeniu.

La finalul conferinţei de inaugurare, dacă condiţiile meteo vor fi favorabile, se vor organiza şi observaţii astronomice, atât cu noul telescop, cât şi cu celelalte instrumente aflate în dotarea instituţiei noastre.

Parteneri media: Jurnal FM, Media TV, Bârlad Online, Vremea Nouă, Radio România Cultural.

Organizatori:

Director,
Dr. Mircea Mamalaucă

Muzeograf / Şef Secţie „Ştiinţele Universului şi ale Vieţii”,
Dumitru Ciprian Vîntdevară

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.