În prag de vacanță, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, în parteneriat cu Centrul de Educație și Formare în Benzi Desenate – European School of Comics –, aflat sub egida Muzeului Național al Literaturii Române, organizează o serie inedită de ateliere de benzi desenate, sub îndrumarea artistului Mihai I. Grăjdeanu.
Desfășurate în anotimpul în care creativitatea copiilor este cultivată și prețuită mai mult ca oricând, atelierele se adresează tuturor elevilor talentați și pasionați de desen sau de benzi desenate și își doresc să-și exerseze aptitudinile artistice într-un mediu cultural. Pe parcursul întâlnirilor, copiii vor fi îndrumați de o persoană acreditată, cu experiență în domeniu, să descopere tainele realizării unei benzi desenate (BD): de la pașii necesari pentru a crea o fâșie sau o pagină BD, până la realizarea propriei reviste sau cărți. Copiii vor pătrunde în universul benzii desenate universale, dar și al celei românești și vor descoperi diferite stiluri și genuri de publicații BD. Aceștia vor avea ocazia de a inventa personaje și povești originale care vor prinde viață în cadrele desenate.
Mihai Ionuț Grăjdeanu este autor și profesor de benzi desenate. A demarat trei proiecte editoriale: ,,Legendele Dacilor”, ,,Comics Didactic – literatura română în benzi desenate”, ,,BD Historia – momente din istoria României în benzi desenate”, pe lângă realizarea și publicarea manualelor BD, romane grafice, reviste şi albume de bandă desenată. A inițiat și promovat în România o metodă de predare în şcoli (B.D.A.Ș.), a dezvoltat conceptul de muzeografie prin benzi desenate. A inventat, sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică, ,,Olimpiada de Benzi Desenate” – demers unic la nivel mondial, o competiție dedicată elevilor de școală și liceu, eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Este fondatorul Centrului de Educație și Formare prin Benzi Desenate – European School of Comics – sub egida Muzeului Național al Literaturii Române, București.
Inițial, în cadrul programului au fost prevăzute doar trei ateliere adaptate pentru trei categorii de vârstă: 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani. Însă, în urma acțiunilor de promovare în școlile bârlădene a rezultat un număr mare de solicitări din partea colectivului de cadre didactice și elevi, drept care, am considerat oportună suplimentarea cu alte 3 ateliere organizate și cuprinse în această sesiune de vară. Astfel, cele 6 ateliere vor avea loc în intervalul 7-9 iunie 2024, la sediul central al muzeului, str. Vasile Pârvan, nr. 1 și se vor desfășura în colaborare cu Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” (prof. Pascu Sebastian și prof. Stoian Mihaela) și Școlile Gimnaziale „Iorgu Radu” (prof. Răducanu Daniela), „Vasile Pârvan” (prof. Ștefănică Daniel) și „George Tutoveanu” (prof. Vârlan Monica, prof. Stratulat Adina și prof. Coman Mihaela).
Facem precizarea că locurile disponibile pentru atelierele deja anunțate s-au ocupat aproape în totalitate, cele rămase libere fiind doar pentru atelierul de duminică 9 iunie 2024, ora 11.00, categoria de vârstă 11-14 ani.
Atelierele vor avea loc în zilele de 8 și 9 iunie 2024, la Casa Sturdza, str. Vasile Pârvan, nr. 4, după următorul program:
8 iunie 2024
- ora 12:00 – categoria de vârstă 15-18 ani
9 iunie 2024
- ora 14:00 – categoria de vârstă 7-10 ani
Programări la telefon 0335.404746 – sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”. Numărul participanților la un atelier este de 15-20 de elevi maximum. Costul participării este de 20 lei /copil. Materialele necesare vor fi puse la dispoziția participanților de către organizatorii activității.
Îndrumător: Mihai I. Grăjdeanu, Centrul de Educație și Formare în Benzi Desenate;
Coordonator activitate: bibl. Valentina Mureșan, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.