Anul acesta se împlinesc 550 de ani de la naşterea celebrului astronom Nicolaus Copernicus (1473 – 1543), cel care a pus Soarele în centrul Sistemului Solar.
Cu această ocazie, vă invităm la un eveniment cu caracter științific şi educativ care se va desfășura miercuri, 1 noiembrie 2023, între orele 10:00 – 14:00, unde trei animatori de la Centrul Polonez de Știință Experyment din Gdynia vor susține mai multe ateliere gratuite pentru elevi, având ca temă astronomia și mari savanți polonezi din acest domeniu. În cadrul acestora, elevii vor afla cum arăta atelierul savantului polonez și ce echipamente avea acesta la dispoziție.
În cadrul acestor ateliere participanţii vor avea ocazia să construiască un quadrant din materiale simple sau o rachetă spațială, să producă gaz folosindu-se de o sticlă, o pompă și spirt medicinal, să construiască propriul spectroscop şi să afle informaţii despre alte sisteme planetare.
Atelierele vor dura în medie 45 de minute şi vor participa maxim 30 de persoane pe atelier. Grupa de vârstă între 10 şi 25 ani. Activitatea va avea loc la Sediul Central al instituţiei noastre din str. Vasile Pârvan nr. 1.
Înscrierea la ateliere se va face online pe site-ul muzeului- dați click pe imaginea următoare:
Institutul Polonez din București își desfășoară activitatea în România în formula actuală din anul 2001, fiind subordonat Ministerului polonez al Afacerilor Externe. El continuă tradiția primei instituții poloneze de acest tip, înființată în capitala României în anul 1937.
Institutul colaborează de câțiva ani cu organizatorii Festivalului Științelor la București, dar și cu mai multe școli din țară și din Republica Moldova, invitând din Polonia reprezentanți ai „diferitelor” instituții științifice, precum și educatori polonezi.
Coordonator activitate:
Dumitru Ciprian Vîntdevară
Şef Serviciu Astronomie – Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad