Scriitor, om politic si istoric roman, Mihail Kogalniceanu s-a nascut pe 6 septembrie 1817 la Iasi. Personalitate importanta a neamului nostru, Kogalniceanu a avut functii importante in stat. A fost Presedintele Consiulului de Minsitri, Ministru de Interne si de Externe, precum si unul din liderii marcanti ai Partidului National Liberal. Este membru fondator al Societatii Academice Romane.
Mihail Kogalniceanu primeste primele invataturi acasa, sub indrumarea calugarului maramuresean Gherman Vida, adept al Scolii Ardelene. Isi continua studiile la Institutului francez de la Miroslava, la Colegiul Luneville din Paris si la Universitatea din Berlin.
Interesat de istoria si de cultura nationala, Kogalniceanu se indreapta spre studiul sistematic al documentelor, cronicilor romanesti si straine, privitoare la Moldova si Muntenia. Primele sale studii le publica la Berlin, in 1837, in germana si in franceza.
Desfasoara o vasta activitate de publicist, istoric si indrumator cultural si literar. Scoate revista „Dacia literara”, infiinteaza o tipografie si o editura proprie. Pentru editarea documentelor istorice scoate pblicatia „Arhiva romaneasca”.
Mihail Kogalniceanu nu s-a considerat scriitor, el insusi nu parea a-si pretui scrierile literare. Scrisorile trimise tatalui sau in timpul studentiei au fost adunate intr-un volum, ce au capatat aspectul unui roman epistolar despre formarea unui tanar intelectual moldovean in primele decenii ale secolului al XIX-lea.
Kogalniceanu debuteaza literar in revista „Alauta romaneasca” cu „Imparatul si braminul”, si traduce „Inelul lui Policrat” a lui Schiller, scriere pe care o semneaza cu pseudonimul Klmn. Scrie si publica in diferite periodice: „Nou chip de a face curte” si „In filozofia provincialului in Iasi” (1844).
In 1850, Mihail Kogalniceanu a publicat in „Gazeta de Moldavia”, fara semnatura, prima parte dintr-un roman ramas neterminat, intitulat „Tainele inimei”. O valoare literara au si povestirile istorice din trecutul Moldovei: „Stefan cel Mare in Targul Baiei”, „Un vis al lui Petru Rares”.
Pe 20 iunie Mihail Kogalniceanu se stinge din viata la Paris in timpul unei grele interventii chirurgicale.
A fost inmormantat in cimitirul „Eternitatea” din Iasi.