În ziua de 13 mai 2022, în imobilul Casa Sturdza, readus în circuitul expozițional cu acest prilej, a avut loc vernisajul expoziției din cadrul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană N.N.Tonitza, aflată la a IV-a ediție. Aceasta a adus pe simeze lucrările a 200 de artiști, din 40 de țări, de pe patru continente.
Bienalele, după cum spunea criticul de artă Mihai Plămădeală, sunt expoziții de anvergură, organizate regulat, acestea ajungând, la ora actuală, să definească însăși arta contemporană, lucru care se verifică din plin și în cazul evenimentului propus de muzeul bârlădean.
Cu prilejul acestei noi ediții tema propusă a fost una generoasă, sub genericul „Reverberații plastice” artiștilor asigurându-li-se libertate nelimitată de creație, lucru care a condus la o mare diversitate de abordări tematice și tehnice, toate subsumate unui numitor comun, respectiv calitatea și valoarea.
Juriului format din artiști recunoscuți pe plan național și internațional au stabilit câștigătorii acestei ediții, respectiv: Premiul pentru pictură a revenit pictorului Francisc-Rafael Matias (Timișoara); Premiul pentru grafică artistului Mihai Țopescu (Târgu Jiu); Premiul pentru tineret graficianului Andrei- Alecsandru Pantea (Iași). La secțiunea tineret a obținut mențiune și pictorița Bianca Boroș (Iași). La acestea se mai adaugă două premii oferite de Uniunea Artiștilor Plastici din România, pictorului Marius Barb și graficianului Ovidiu Ionescu, și un premiu special pictoriței Bianca Culuș.
Premiile au fost oferite de Muzeul „Vasile Pârvan” și Consiliul Județean Vaslui, Asociația „Constantin Hamangiu”, Primăria și Consiliul local Bârlad, Uniunea Artiștilor Plastici din România și societățile comerciale: Supragrind, Paloda S.A, Aqua Serv, Cris Media Press și BevitecH.
Mai apoi, în seara zilei de 14 mai, cu prilejul Nopții Muzeelor, la sediul central al muzeului a fost vernisată expoziția cu titlul „Ex Nihilo Nihil II” a graficianului și gravorului Zuzu Caratănase
Miercuri 29 iunie, la ora 11.00 publicul spectator este invitat să revadă expozițiile, inclusiv lucrările semnate de marele artist spaniol Francesco Goya (1746 – 1828), precum și cele semnate de George Braque, Fernand Léger, Amedeo Modigliani, Gustav Klimt, Rene Magritte, Giorgio de Chirico și Marc Chagall, din colecția av. George Șerban. La sfârșitul acestui eveniment expozițiile se vor închide, urmând ca peste doi ani să propunem publicului nostru o nouă bienală, sperăm cel puțin de aceași anvergură.
În cadrul FINISAJULUI, organizat pentru prima dată de instituția noastră, cei implicați vor face un bilanț asupra a ceea ce s-a întâmplat la cea de a IV a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană, dar și în cadrul expoziției semnate de artistul Zuzu Caratănase, prilej cu care va fi prezent, în mijlocul nostru, și ministrul culturii, domnul Lucian Romașcanu.
Organizatorii acestui eveniment fiind dr. Mircea Mamalaucă, dr. Zuzu Caratănase, Ștefan Bolog, președintele Fundației Inter-Art, din Aiud.
Vă așteptăm, cu plăcere, intrarea fiind liberă.
Director
dr. Mircea Mamalaucă