Ospățul lui Bachus

(Anonim, școală franceză de secol XVIII)

Colecția de artă comparată Ritta și Prof. Dr. Ion Chiricuță

Tablou achiziționat de Dr. Ion Chiricuță în 1957, de la magazinul de tablouri „Consignația”, când l-a întrebat pe criticul de artă Acad. G. Oprescu:

” – Vă place acest fals?”

Răspunsul profesorului Oprescu:

” – Nu te pricepi, tinere?… Eu sunt profesor de istoria artelor și expert în materie. Nu e vorba de nici o copie: eu personal nu cunosc ca originalul acestui minunat tablou să figureze într-un muzeu din străinătate sau în cataloagele acestor muzee. Nu uita că sunt expert de artă, recunoscut și la Liga Națiunilor. Ce să mai vorbim! Dacă nu-l cumperi dumneata, fiindcă ai prioritate ca prim venit, îl cumpăr eu, cu toate că e prea mare și n-aș avea unde să-l expun pentru moment”.

(Constantin Constantinescu, „Mărturisirile unui colecționar de artă”, Ed. Litera, București, 1989, p. 137)

Civilizaţia Greacă se definea adesea ca fiind una caracterizată prin hedonism, multă parte a timpului fiind închinată zeului Bacchus.
Un rol important în cultura greacă l-a jucat vinul. Licoarea era omniprezentă în societatea elenă: era dat ca ofrandă zeilor, folosit în schimbul comercial cu ţări îndepărtate, folosit ca medicament sau în ritualuri, şi bineînteles pentru petreceri şi distracţie. În unele oraşe, precum Atena, consumul de vin era o datorie civică. 
Ca o regulă generală: grecii nu beau vinul decât cu apă. Grecilor li se părea că a bea vinul simplu era un obicei barbar şi necivilizat.

Sursa: viata-libera.ro
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.