SESIUNEA NAȚIONALĂ DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE

Ediția a XVII-a, 12-14 mai 2022

În intervalul 13-22 mai 2022, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale,care au ajuns la cea de a XXXVI-a ediție. În cadrul programului, propus de organizatori, Muzeul „Vasile Parvan” are deosebita plăcere de a deschide această sărbătoare, așteptată și îndrăgită de bârlădeni, prin organizarea mai multor evenimente, cum ar fi: cea de-a XVII-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice.Timp de două zile, în intervalul 13-14 mai, specialiștii din țară și Republica Moldova vor prezenta și dezbate problematici legate de preocupările și realizările din domeniile lor de cercetare. Astfel, la Secția de arheologie-istorie organizatorii propun două teme: pentru secțiunea preistorie, tema: Noi contribuții în cercetarea preistoriei,iar pentru perioada primului mileniu creștin, tema: Arheologia mileniului I d. Cr., la est și vest de Prut.Departamentul astronomie propune tema: Rezultate deosebite în astronomia românească.Secţia memorialistică ne invită la dezbaterea cu tema: Incursiune în memorialistica românească (II).Secția de ştiințele naturii propune tema: Științele vieții și ale pământului. Cu prilejul acestei ediții intră în program, pentru prima dată, și secția de artă care propune tema: Colecții și colecționari de artă din România.

Deschiderea sesiunii va avea loc, la sediul central al muzeului, vineri 13 mai, ora 10.30, sala Vasile Palade, prilej cu care vor fi lansate și cele 4 reviste ale muzeului, la care se mai adăuga o miniexpoziție de carte, pe teme de astronomie și o lansare de carte sub genericul Teatrul poetic – Un triumf românesc în umanismul astronomic mondial, a scriitorului a ieșean Andrei Dorian Gheorghe

Între orele 11.00 – 13.00 și 16.00-18.00 se vor derula, în sălile de la sediul central al muzeului, lucrările sesiunii, pe secțiuni.

Ziua de 13 mai va continua cu un alt eveniment major, care va începe la ora 19.45, respectiv redeschiderea, după un amplu proces de reabilitare și modernizare, a imobilului Casa Sturdza. Cu acest prilej va avea loc vernisajul expoziției derulată sub genericul Bienala Internațională de Artă Contemporană N.N. Tonitza, aflată la a IV-a ediție și care reunește aproape 200 de artiști, din 40 de țări, de pe patru continente. Cu prilejul vernisajului, susținut, de criticul de artă dr. Mihai Plămădeală, vor fi înmânate premiile câștigătorilor acestei ediții și va fi lansat catalogul bienalei. În expoziție, pe lângă lucrările participanților, mai pot fi vizionate și câteva lucrări semnate de marele artist spaniol Francesco Goya (1746 – 1828), din colecția av. George Șerban. Organizatorii acestui eveniment sunt dr. Mircea Mamalaucă, dr. Zuzu Caratănase, dr. Răzvan Dragoș Petrișor și Ștefan Bolog, președintele Fundației Inter-Art, din Aiud.

Seara se va încheia cu un spectacol extraordinar susținut de violonistul Antal Zalai,care vine tocmai de la Budapesta. În program vor fi prezentate lucrări de Eugène Ysaÿe – Sonata op.27 nr. 2 pentru vioară-solo în la minor („Jacques Thibaud”) și J.S. Bach – Partita a II-a pentru vioara solo, în re minor,  BWV 1004.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 20.45 la Pavilionul expozițional Marcel Guguianu.

În ziua de sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 10.00 vor continua lucrările pe secțiuni, din cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice

Ne dorim ca oferta noastră să prezinte interes, astfel încât publicul iubitor de cultură, știință și frumos să fie alături de noi și invitații noștri.  

Programul integral, al celor două zile de manifestări, îl puteți consulta pe:

www.muzeulparvan.ro

email:muzeuparvan@gmail.cominfo@muzeulparvan.ro

http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan
https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

Vă așteptăm, cu plăcere, la toate evenimentele anunțate, intrarea fiind liberă.

         Bârlad,                                                                                           Director,

         9.05.2022                                                                       dr. Mircea Mamalaucă

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.