A fost înfiinţat de elita intelectualilor bârlădeni la 10 aprilie 1914, din dorinţa de a strânge bunuri culturale într-o instituţie specializată care să le tezaurizeze şi să le valorifice pentru marele public.Printre aceştia, la loc de cinste stă prof. Stroe Belloescu care, din averea sa personală a construit un imobil în anul 1909, ca sediu pentru prima bibliotecă publică şi primul muzeu. Materializarea dorinţei iniţiatorilor a cunoscut o serie de etape, un drum de început, de căutare, de depăşire şi învingere a greutăţilor, la care şi-au adus apoi contribuţia şi o serie de specialişti, a căror muncă, făcută cu dăruire, pasiune şi loialitate, a fost pusă în slujba valorilor de patrimoniu cultural naţional.
Muzeul, sub aspectul patrimoniului, a debutat cu strângerea unor colecţii diferite ca domenii, punându-se astfel, bazele unui muzeu cu caracter mixt, ca marea majoritate a muzeelor din ţară, având astăzi secţiile de: Arheologie-istorie, Artă, Ştiinţele naturii şi Personalităţi bârlădene și un departament de astronomie.Sub aspectul provenienţei, patrimoniul, împărţit pe cele patru secţii ale muzeului, s-a constituit şi îmbogăţit pe parcursul existentei muzeului prin cercetare, transferuri, achiziţii şi nu în ultimul rând, prin donaţii.
Muzeul, în cei 108 de ani, a primit mai multe donaţii, provenite din partea unor mari personalităţi, cunoscuţi ca pasionaţi colecţionari, adevăraţi mecena care şi-au donat colecţiile adunate, într-o viaţă de om, cu multă ştiinţă, bani, timp şi multă pasiune, fără nici o clauză pecuniară. Amintim doar pe prof. dr. doc. Ion Chiricuţa (1917-1988) şi dr. Marcel Vainfeld (1917-1990), ambii fii ai urbei, ale căror donaţii, pentru prima dată, au îmbogăţit patrimoniul muzeului cu artă universală.În prezent, muzeul oferă marelui public expoziţii permanente, diverse sub aspect tematic, dar și alte multe facilități de cunoaștere și informare.
LA MULȚI ANI !!!