Molar inferior stâng – m3

Secția „Științele naturii” vă prezintă exponatul lunii martie 2022: Molar inferior stâng – m3.

În 2015 a fost descoperit la Gherghești, un schelet parțial de deinother de talie mare. Scheletul a apărut în marginea căii Zaharoaia, în punctul numit Chircă. Vârsta depozitelor geologice de la Mânzați ar reveni Meoțianului (Miocen Superior, între 9,88 – 7,1 milioane de ani). Rocile în discuție s-au format în mediul continental, într-un sistem fluvial. Depozitele sedimentare aparțin ultimului megaciclu de sedimentare Badenian – Pleistocen (Ionesi, 1994) de pe Platforma Scitică ( Săndulescu, 1984).

Descoperirea deinotheriului de la Gherghești are o semnificație cu totul deosebită pentru paleontologia românească și totodată pentru cea locală. După un secol, în zonă a fost descoperit cel de al doilea schelet parțial de deinother de talie foarte mare, după celebrul schelet de la Mânzați. Fosilele provin din depozite care revin Miocenului Superior, mai exact Meoțianului, la fel ca și la Mânzați. De altfel, cele două localități sunt separate între ele de o distanță modestă – cca 7.5 km în linie dreaptă -, Gherghești aflându-se spre nord-vest în raport cu Mânzați. Importanța descoperirii se amplifică și prin faptul că din alte părți ale țării nu sunt semnalate schelete de deinotheri foarte mari, fiind în discuție doar resturi izolate.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.